Economy Global 2023

tala fou

Economy Global 2023

Economy Global 2023

E tatau i le lalolagi ona aloese mai le vaeluaina

O le taimi nei o se taimi faigata tele mo le tamaoaiga o le lalolagi ma le vaaiga o le a faʻapogisaina i le 2023.

E tolu malosiaga malolosi o loʻo taofiofia le tamaoaiga o le lalolagi: o le feteenaiga i le va o Rusia ma Iukureini, o le manaʻoga e faʻamalosia faiga faʻavae tupe i le lotolotoi o faʻalavelave tau o le soifuaga ma le faʻaauau ma le faʻalauteleina o le tau o le tamaoaiga, ma le faʻagesegese o le tamaoaiga o Saina.

I le taimi o fonotaga faaletausaga a le International Monetary Fund ia Oketopa, na matou valoia ai le tuputupu ae o le lalolagi e faagesegese mai le 6.0 pasene i le tausaga talu ai i le 3.2 pasene i lenei tausaga.Ma, mo le 2023, na matou faʻaititia la matou faʻataʻitaʻiga i le 2.7 pasene - 0.2 pasene pasene maualalo ifo nai lo le fuafuaina i nai masina muamua atu ia Iulai.

Matou te faʻamoemoe o le faʻagesegese o le lalolagi e faʻasalalau lautele, ma o atunuʻu o loʻo faʻamauina le tasi vaetolu o le tamaoaiga o le lalolagi ua faʻakonekarate i lenei tausaga poʻo le isi.O le tele o tamaoaiga e tolu: o le Iunaite Setete, Saina, ma le vaega o le Euro, o le a faʻaauau pea ona faʻagata.

E tasi i le fa le avanoa e mafai ai ona pa'ū le tuputupu aʻe o le lalolagi i le tausaga a sau i lalo ole 2 pasene - ose tala faasolopito maualalo.I se faapuupuuga, o le mea sili ona leaga o le a oʻo mai ma, o nisi o tamaoaiga tetele, e pei o Siamani, o loʻo faʻamoemoe e ulufale i le paʻu i le tausaga a sau.

Se'i o tatou va'ai i le tele o tamaoaiga o le lalolagi:

I totonu o le Iunaite Setete, o le faʻamalosia o tulaga tau tupe ma mea tau tupe o lona uiga o le tuputupu aʻe e mafai ona tusa ma le 1 pasene i le 2023.

I Saina, ua tatou faʻaititia le faʻatupulaia o le tausaga fou i le 4.4 pasene ona o le faʻavaivaia o meatotino, ma le vaivai o le manaʻoga o le lalolagi.

I totonu o le Eurozone, o le malosi o le malosi na mafua mai i le feteenaiga a Rusia-Iukureini o loʻo mamafa tele, faʻaititia ai lo tatou tuputupu aʻe mo le 2023 i le 0.5 pasene.

Toeitiiti lava o so'o se mea, o le televave o le si'itia o tau, aemaise o mea'ai ma le malosi, o lo'o mafua ai fa'afitauli matuia mo aiga vaivai.

E ui lava i le faʻagesegese, o faʻafitauli o le tau o loʻo faʻamaonia lautele ma sili atu ona tumau nai lo le faʻamoemoeina.O le tau o le lalolagi o loʻo faʻamoemoe nei e maualuga i le 9.5 pasene i le 2022 aʻo leʻi faʻaitiitia i le 4.1 pasene i le 2024. O loʻo faʻalauteleina foi le tau i tua atu o meaʻai ma le malosi.

O le va'aiga e ono fa'atupula'ia atili ma o faiga fa'avae fefa'ataua'iga ua avea ma lu'itau.O fa'alavelave autu nei e fa:

O le a'afiaga o faiga fa'avae tau tupe, tupe, po'o faiga fa'avae tau tupe ua fa'atupula'ia fa'atetele i se taimi o le maualuga o le le mautonu.

O le vevesi i maketi tau tupe e mafai ona mafua ai le faʻaleagaina o tulaga tau tupe a le lalolagi, ma faʻamalosia atili ai le tala Amerika.

O le tau o le tau e mafai, toe faʻamaonia atili le faʻaauau pea, aemaise lava pe a fai o loʻo tumau pea le malosi o maketi o tagata faigaluega.

Mulimuli ane, o le taua i Ukraine o loʻo vevesi pea.O le fa'atupula'ia atili o le a fa'ateleina ai le fa'afitauli o le malosi ma le saogalemu o mea'ai.

O le si'itia o tau o tau o lo'o tumau pea le fa'amata'u vave i le manuia o le taimi nei ma le lumana'i e ala i le fa'atupuina o tupe maua moni ma fa'aleagaina ai le mautu o le tamaoaiga.Faletupe Tutotonu o loʻo taulaʻi nei i le toe faʻaleleia o tau, ma o le saoasaoa o le faʻamalosi ua faʻavavevave.

Pe a mana'omia, e tatau i faiga fa'avae tau tupe ona fa'amautinoaina le mautu o maketi.Ae ui i lea, o faletupe tutotonu i le salafa o le lalolagi e manaʻomia le tausia o se lima mautu, faʻatasi ai ma faiga faʻavae tau tupe o loʻo taulaʻi atu i le faʻaitiitia o tau.

O le malosi o le tala Amerika o se luitau tele foi.O le tala ua sili ona malosi talu mai le amataga o le 2000s.E oʻo mai i le taimi nei, o lenei siʻitia e foliga mai e tele lava ina faʻamalosia e malosiaga faʻavae e pei o le faʻamalosia o faiga faʻavae tupe i totonu o le US ma le faʻalavelave malosi.

O le tali talafeagai o le fa'avasegaina o faiga fa'avae tau tupe e fa'amautu ai le mautu o tau, a'o fa'ataga le fesuiaiga o tau e fetu'una'i, fa'asaoina fa'aagaga tau tupe mai fafo pe a matua leaga tulaga tau tupe.

A'o aga'i atu le tamaoaiga o le lalolagi i vai sousou, o le taimi lenei mo le au fai faiga fa'avae maketi o lo'o tula'i mai e fa'ato'ilalo ai le fa'a.

Malosiaga e pulea ai le vaaiga a Europa

O le va'aiga mo le tausaga a sau e foliga leaga.Matou te vaʻaia le GDP a le Eurozone o loʻo faʻakonekarate 0.1 pasene i le 2023, lea e laʻititi laʻititi i lalo o le maliega.

Ae ui i lea, o le pa'ū manuia o le manaʻoga mo le malosi - fesoasoani i le tau mafanafana - ma le maualuga o le teuina o kesi i le lata i le 100 pasene gafatia e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻaogaina o le malosi i lenei taumalulu.

E oʻo atu i le ogatotonu o le tausaga, e tatau ona faʻaleleia le tulaga ona o le paʻu o le tau e mafai ai ona maua tupe maua moni ma toe faʻaleleia i le vaega o alamanuia.Ae toetoe lava a leai se kesi paipa a Rusia e tafe atu i Europa i le tausaga a sau, e manaʻomia e le konetineta ona toe sui uma sapalai malosi na leiloa.

O lea la o le 2023 macro tala o le a tele lava ina faʻatonuina e le malosi.O le fa'aleleia atili o le va'aiga mo le gaosiga faaniukilia ma le vai fa'atasi ma se tikeri tumau o le fa'asaoina o le malosi ma le suia o le suau'u mai le kesi o lona uiga e mafai e Europa ona liliu ese mai le kesi a Rusia e aunoa ma le mafatia i se fa'afitauli loloto o le tamaoaiga.

Matou te faʻamoemoe o le a maualalo le tau o le tau i le 2023, e ui o le umi o le taimi o tau maualuga i lenei tausaga e sili atu le lamatia o le maualuga o le tau.

Ma faʻatasi ai ma le lata i le faʻaiʻuga o le faʻaulufaleina mai o kesi a Rusia, o taumafaiga a Europa i le toe faʻatumu o oloa e mafai ona faʻaosoina ai le tau o le kesi ile 2023.

O le ata mo le maualuga o le tamaoaiga e foliga mai e itiiti ifo nai lo le ulutala ulutala, ma matou te faʻamoemoe e toe maualuga i le 2023, averesi 3.7 pasene.O le malosi o le fa'aleagaina o tupe e sau mai oloa ma le malosi tele o tau o auaunaga o le a fa'aalia ai le amio o le tau o le tau.

O lo'o maualuga le tau o oloa e le o le malosi i le taimi nei, ona o le suiga o le mana'oga, fa'afitauli faifaipea o sapalai ma le fa'aitiitia o tau o le malosi.

Ae o le pa'ū o tau o oloa i le lalolagi atoa, faʻaitiitia le vevesi o fesoʻotaʻiga sapalai, ma le maualuga o le aofaʻi o faʻamaumauga-i-orders e faʻaalia ai ua lata mai se suiga.

Faatasi ai ma auaunaga e fai ma sui o le lua vaetolu o le autu, ma sili atu i le 40 pasene o le aofaʻi o tau, o iina o le taua moni mo le tau o le tau o le ai ai i le 2023.


Taimi meli: Tes-16-2022