O lo'o o'o mai Asia Asia e asiasi atu i fa'amoemoega o le suau'u ile matafaioi a Saina

tala fou

O lo'o o'o mai Asia Asia e asiasi atu i fa'amoemoega o le suau'u ile matafaioi a Saina

O lo'o o'o mai Asia Asia e asiasi atu i fa'amoemoega o le suau'u ile matafaioi a Saina

O malaga a le Peresetene i Bali ma Bangkok ua iloga le taua tele i le malo o le atunuu

O le malaga atu a Peresitene Xi Jinping i Asia i Sautesasae mo fonotaga a le tele o atunuu ma talanoaga e lua ua faaosofia ai le faamoemoe o Saina o le a sili atu ona taua sao i le faaleleia o pulega o le lalolagi atoa ma le ofoina atu o fofo i mataupu autu e aofia ai suiga o le tau ma taumafa ma le puipuiga o le malosi.

Xi o le a auai i le 17th G20 Summit i Bali, Indonesia, mai le Aso Gafua i le Aso Tofi, aʻo leʻi auai i le 29th APEC Economic Leaders' Meeting i Bangkok ma asiasi atu i Thailand mai le Aso Tofi i le Aso Toʻonaʻi, e tusa ai ma le Matagaluega o le Va i Fafo a Saina.

O le malaga o le a aofia ai foi ma le tele o fonotaga a le malo, e aofia ai talanoaga ma le Peresetene Farani Emmanuel Macron ma le US President Joe Biden.

Xu Liping, faatonu o le Center of Southeast Asian Studies o le Chinese Academy of Social Sciences, fai mai o se tasi o mea e ave i ai le faamuamua i le taimi o le malaga a Xi i Bali ma Bangkok e mafai ona faataatia ai fofo a Saina ma le atamai Saina e uiga i nisi o mataupu sili ona faigata i le lalolagi.

"Ua tulaʻi mai Saina o se malosi faʻamautu mo le toe faʻaleleia o le tamaoaiga o le lalolagi, ma e tatau i le atunuʻu ona ofoina atu le faʻatuatuaina sili atu i le lalolagi i le tulaga o se faʻafitauli tau tamaoaiga," o lana tala lea.

O lea malaga o le a mata’ina tele i le malo o Saina ona o se ulua’i asiasiga mai fafo a le ta’ita’i sili o le atunu’u talu mai le 20th CPC National Congress, lea ua fa’ata’atia ai atina’e a le atunu’u mo le lima tausaga o lumana’i ma tua atu.

“O le a avea ma avanoa mo le taitai o Saina e tuuina atu ai ni fuafuaga ma ni fuafuaga fou i le malo o le atunuu ma, e ala i le galulue faatasi ma taitai o isi atunuu, e fautuaina ai le fausiaina o se nuu ma se lumanai faasoa mo tagata,” o lana faaaliga lea.

O peresitene o Saina ma le US o le a faia le latou uluai nofoa talu mai le amataga o le faʻamaʻi, ma talu ona avea Biden ma tofi ia Ianuari 2021.

Na taʻua e le Faufautua mo le Puipuiga a Amerika, Jake Sullivan, i se fonotaga a le au tusitala i le Aso Tofi, o le fonotaga a Xi ma Biden o le a avea ma "avanoa loloto ma taua e malamalama atili ai le tasi i mea e faamuamua ma faamoemoega, e foia ai feeseeseaiga ma faailoa vaega e mafai ona tatou galulue faatasi ai". .

Oriana Skylar Mastro, o se tagata suʻesuʻe i le Freeman Spogli Institute for International Studies i le Iunivesite o Stanford, fai mai o le pulega a Biden e manaʻo e talanoaina mataupu e pei o suiga o le tau ma fausia se faavae mo le galulue faatasi i le va o Saina ma le US.

"O le faʻamoemoe o le a taofia ai le agaʻi i lalo o mafutaga," o lana tala lea.

Fai mai Xu, e maualuga le faʻamoemoe o le lalolagi faʻavaomalo mo lenei fonotaga ona o le taua o Beijing ma Uosigitone o loʻo pulea o latou eseesega, tali faʻatasi i luitau o le lalolagi ma le lagolagoina o le filemu ma le mautu o le lalolagi.

Na ia faʻaopoopo mai o fesoʻotaʻiga i le va o ulu o le setete e lua e iai sona sao taua i le faʻatautaia ma le puleaina o sootaga Sino-US.

I le talanoa ai e uiga i le galuega a Saina i le G20 ma le APEC, fai mai Xu ua faʻatuputeleina le lauiloa.

O se tasi o fa'amuamua e tolu mo le G20 Summit i lenei tausaga o suiga fa'atekinolosi, o se mataupu na muamua fa'atūina i le G20 Hangzhou Summit i le 2016, o lana tala lea.


Taimi meli: Nov-15-2022